Канализација ума

Наташа Васић
Наташа Васић

Марићева књига „Канализација ума“ би дефинитивно требало да долази са упозорењем: Није за лако увредљиве особе! Ово је књига у којој ћете засигурно пронаћи себе, бар у неком делу, само је питање да ли ће вам се то допасти. Свако ко ради на томе да изађе из канализације ума у коју сви понекада, били тога свесни или не, залутамо, ову књигу ће видети као јако корисно помоћно средство, јер се у њој налазе корисна питања, која себи не постављамо радо, већ их ноншалантно гурамо под тепих. Нагло суочени са овим провокативним, дубоким и суштинским питањима, немамо избора, него да бар на моменат застанемо и запитамо се где се сами тренутно налазимо. У књизи осим себе самих можете врло лако препознати и ваше ближње, па је стога врло корисна као поклон за све оне за које вам се чини да су мало залутали у канализацији свога ума и да би им користила мала помоћ при изласку. Ово није књига која ће вам обезбедити разбибригу и заборав од проблема који вас муче и од унутрашњих борби које водите. Напротив! Она је шамар који буди из уснулости и полухипнотисаног стања у које сви због дневних рутина, нагомиланих обавеза и покушаја да у што већој мери испоштујемо друштвене норме, имамо тенденцију да упаднемо. Као гром из ведра неба Канализација ума од читаоца захтева да се суочи са самим собом.

Иако ова књига неодољиво подсећа на апстрактнију верзију Процеса, иако у њој можете наслутити Др Џекила и Мр Хајда, који нису схизофрено подељени у два потпуно супротна лика, и поред тога што у одређеним моментима можете “чути” како вам се обраћа Ничеов Заратустра и осетити фаустовску борбу која се одвија унутар канализације ума, она одише јединственошћу и оригиналношћу. Стил писања је тако зрео и префињено поетичан, да Марићеве године и чињеница да је у питању први роман, долазе као шок. Он успева да на савршено елегантан и достојанствен начин буде дрзак, безобразан и провокативан.

Грофовско – џентлментско држање дефинитивно није нешто што очекујете у канализацији, али ни било шта друго са чиме се будете сусрели у овом роману неће бити нешто што се дало очекивати. Канализација ума обилује прелазима, превратима и амбивалентним мислима и осећањима. По квантитету, мала књига која се чита у једном даху, а по квалитету велико делу, у коме је свака реченица нова мудрост и ново питање над којим се ваља замислити.

 

Наташа Васић

саветник – психолог

 

Више о „Канализацији ума“ прочитајте овде >>> клик.

Записи из канализације, клик овде.