Психолошка радионица – Ја, улоге које играм

Психолошка радионица
Психолошка радионица

Психолошка радионица „Ја, улоге које играм“

Постоје улоге у које се уживљавамо, које играмо и мењамо их у зависности од околности. Тако је неко сада професор, касније је мајка или отац, неко је продавац на терену, а код куће је син или ученик, у радно време неко је ватрогасац, касније постаје муж у току дана, а увече је гејмер, тако је рецимо нека жена некад и у исто време мајка, домаћица и радница, па је промена улога учесталија а често се и преклапају, па је неко рецимо конобар, шанкер и чистач кафића, три у један и тако даље.

Осим тих, да кажемо, вањских улога, постоје и унутрашњи фрагменти личности који некад функционишу као особене целине и између себе имају однос. Тај однос може бити и лош, кад комуникација није ваљана или кад се један део према другоме понаша на лош начин. Као што лоша комуникација са људима око нас доводи до неспоразума, конфликта или свађе, тако лоша комуникација са деловима себе или са самим собом доводи такође до потешкоћа и проблема. Некада шефу можете рећи да желите тачно радно време, већу плату и боље услове рада, па да ризикујете отказ. Али шта чинити кад овакав захтев упутите сами себи, можете ли себи дати отказ?

Човек ради за себе, а истовремено је себи и послодавац. Сам себи шефује и сам за себе одрађује разне обавезе и задатке. У зависности од тог унутрашњег односа између послодавца и радника, зависиће не само ефикасност човека на раду и учењу, него и његово расположење, те вредновање себе и самопоуздање.

На овој радионици, истражићемо посебно тај однос између нашег унутрашњег послодавца и унутрашњег радника. Истражићемо какви смо према себи, да ли бринемо о себи или себе мрцваримо и мучимо. Да ли наступамо из позиције љубави или страха. Од тог односа може да зависи да ли се ујутру будимо одморни и спремни за нове изазове или не можемо лако да устанемо, не радујемо се новом дану. Од тог односа може да зависи да ли ћемо по цео дан одмарати или ћемо и извршити неке своје обавезе.

Освешћивање овог односа може да користи у свакодневном животу, раду и учењу и уопште да побољша функционисање, расположење, али и да помогне у међуљудским односима, јер – ко није добар за себе, није ни за друге (како народ каже).

Дискутоваћемо о значају похвале, лепе речи и о томе како кажњавање себе и погрда може да утиче на човека. Већи део радионице је прожет интеракцијом, даваћемо неке примере, слушати личне приче, један део је теоретски, а практични приказ овог односа биће психодрамски! Уз све то имаћемо као и на претходној радионици неке експерименте, вежбице и наравно паузе за кафу, чај и нешто слатко.

Када ће све ово бити? То зависи од свих нас – кад се договоримо, а предлог је да то буде почетком октобра! Сама радионица траје 3 до 4 сата.

Шта сад? Пријавите се! Пријаве се врше у инбокс странице или профила, преко мејла psihorg@gmail.com или на телефон 063/291-611. Пошаљите податке, па да се договарамо даље.

Уплата се обично врши пре почетка радионице, а резервација места кошта 1.000 динара.

Радионица се одржава у Краљеву.

Још нешто… Отворене су пријаве и за радионицу „Живети и креирати“, да видимо има ли интересовања, ко није присуствовао да поновимо у неко доба ову тему, па пишите.

 

Свако добро и уздравље!
Ваш психолог Марић.