Љубав и заљубљеност нису исто

Ерих Фром цитат о љубави
„Љубав је једини задовољавајући одговор на проблем људске егзистенције.“

Партнерска љубав је емоционално везивање за другу особу или како видимо из приложене сличице Фром је фино описао речима: „Љубав је активна брига за живот и развитак особе коју волимо“.

Заљубљеност је заснована на идеализацији особе за коју мислимо да је идеална за нас. Измислимо или умислимо да је баш та особа онаква каква нама „треба“, то јест – направимо од те особе да буде онаква каква нама „одговара“. Да ли је то онда брига за ту особу или за себе, или можда није брига уопште, него једно стање опијености? Ако кажемо да је стање опијености онда можемо и да приметимо да многи људи баш у том стању итекако уживају!

Да ли нам треба баш оно што мислимо да нам треба?

Након заљубљености најчешће следи разочарење. Имамо и масу изјава, услед неколико пропалих заљубљивања: „Не верујем више у љубав“. Али, зашто не верујеш у љубав ако у љубави нису ни био, него си се само заљубљеношћу опијао?

Ако заљубљеност подразумева извесну идеализацију и „заслепљеност“, те емоционалну тензију која заједно са поменутом идеализацијом неминовно временом и упознавањем бледи, зар није онда најнормалније да након тога следи разочарење?

Заљубљујемо се често из себичних разлога – тражимо „шта ту има за нас“, „шта можемо да добијемо“, па кад видимо да нема те очекиване личне добити, онда се „одљубљујемо“ и тражимо даље.

Да ли вам се десило то да не можете без свог партнера, желели би да стално буде уз вас? Знате ли да љубав иде изван ових ствари, да надилази физичко присуство?

Некад је добро, кад увидимо да нам је потребно самозаљубљивање, да се вратимо уназад, да прво заволимо себе, научимо да будемо сами, па онда да се отворимо за љубав.

Љубав царује тамо где се упознавање појачава и доводи до спајања две развијене личности. Љубав је трајна.

Да ли је љубав као вино или као турбо-зашећерена „кола“, шта ви мислите?

Размислите, истражујте, биће опширнијег писања на ову тему, а можете и да се јавите да заједно продискутујемо.

 

Погледајте галерију занимљивих цитата >>>

Посетите фејсбук страну и коментаришите, реците шта ви мислите! Клик на фејсбук дугме >>>